Kryptovaluutat alkoivat vuosia sitten pienen innostuneen joukon toimintana, mutta ovat nyt monien ihmisten mielissä. Jopa ihmiset, jotka eivät varsinaisesti tiedä lohkoketjuista ja muista kryptovaluuttoihin liitetyistä asioista mitään, ovat innostuneet kryptoista ja seuraavat niiden kursseja. Viime kuukausina kryptovaluuttojen seuraajilla on ollut todella mielenkiintoisia aikoja, sillä kryptomarkkinoilla on tapahtunut paljon. Tässä artikkelissa keskitytään tunnetuimpaan kryptoon, eli bitcoiniin, sillä se toimii hyvänä esimerkkinä kryptomarkkinoilla saaduista opetuksista tänä vuonna.
Image Source = https://pixabay.com/photos/blockchain-technology-smart-bitcoin-3446557/
Kurssit nousevat ja laskevat
Vuoden alussa bitcoinin kurssi oli todella kovissa lukemissa. Arvo oli noussut jo viime vuoden puolella, mutta tänä vuonna rikkoutui 60 000 dollarin raja. Viime vuonna kuultiin myös arvio siitä, että bitcoinin arvo nousisi neljännesmiljoonaan ja että sitä käytettäisiin pian yhtä paljon kuin dollareita. Bitcoinin vetämänä nähtiin myös muiden kryptojen arvonnousua.
Bitcoinin kurssille on ollut aiemmin tavanomaista, että korjausliikkeet voivat olla rajuja, mutta ne ovat pienentyneet vuosien myötä. Tälläkin kertaa nousua seurasi lasku, mutta se oli poikkeuksellisen raju. Tästä voidaan nostaa esille ensimmäinen vuoden 2021 opettama asia: vanha sääntö siitä, että nousua seuraa aina korjausliike, pitää edelleen paikkansa. Se mikä menee ylös, tulee myös alas, kuten vanha sanonta kuuluu.
Tämä on hyvä pitää mielessä, jos pohtii sijoittamista kryptoihin voimakkaan nousun aikana. Nousua ympäröivään hypetykseen on helppoa mennä mukaan, sillä bitcoinista kirjoittaa perinteinen media sekä sosiaalisen median vaikuttajat. Netissä törmää myös tarinoihin kryptoilla rikastumisesta. Kannattaa kuitenkin pitää pää kylmänä ja suhtautua maltillisesti hypetykseen.
Isot ja tunnetut pelurit vaikuttavat kursseihin
Keväällä tapahtuneen romahduksen taustalla on ainakin kaksi tekijää: Elon Musk ja Kiinan keskuspankki. Kryptoissa nähty kasvu oli niin suurta, että pienikin laukaiseva tekijä saa myyntivaiheen käynnistymään ja tämän jälkeen se alkaa elää omaa elämäänsä. Myyntivaihe käynnistyi keväällä, kun Teslan toimitusjohtaja Elon Musk twiittaili ahkerasti bitcoinista.
Ensin kerrottiin, että Tesla on ostanut bitcoineja yli miljardilla eurolla ja että niitä otettaisiin vastaan autojen maksuvälineenä. Tämä käynnisti bitcoinin kurssin voimakkaan nousun. Hieman tämän jälkeen Tesla käänsi takkinsa ja ilmoitti, että autojen myynti bitcoineja vastaan keskeytetään. Eräs Muskin twiitti oli monitulkintainen ja sen saattoi ymmärtää siten, että Tesla olisi myynyt hankkimansa bitcoinit. Tämän Musk kiisti, mutta bitcoinin hinnan putoamista se ei estänyt.
Lisää harmia bitcoinsijoittajille toi Kiinan keskuspankki, joka oli toinen keskeinen tekijä, joka vaikutti bitcoinin romahdukseen. Kiinan kansanpankki (eli maan keskuspankki) ilmoitti, että kryptovaluuttoja tullaan sääntelemään tiukemmin. Se kielsi pankkeja ja rahoituslaitoksia tarjoamasta mitään kryptovaluuttoihin liittyviä palveluita tai hyväksymään kryptoja maksuvälineenä. Samalla keskuspankki varoitti kansalaisia tekemästä sijoituksia kryptoihin. Kiina ei ole ainut valtio, joka on suhtautunut negatiivisesti kryptovaluuttoihin: aiemmin mm. Intia ja Turkki ovat tehneet liikkeitä kryptovaluuttoja vastaan ja Iran kielsi bitcoinin louhinnan sähkökatkojen jälkeen. Toinen merkittävä seikka Kiinassa liittyy juuri louhintaan: siellä sijaitsee iso määrä maailman bitcoinlouhijoista, eli käytännössä uusien bitcoinien luojista. Valtion negatiivinen suhtautuminen heittää väistämättä varjon louhinnan ylle. Toinen opetus on, että kannattaa seurata ja ennakoida eri maiden keskuspankkien liikkeitä kryptojen suhteen, sillä kryptot eivät ole niiden kontrollissa. Tästä voi ennakoida, että niiden suhtautuminen ei ole positiivista. Kryptojen merkityksen kasvaessa myös vastareaktio saattaa olla tulossa.
El Salvador tuo valoa laskun jälkeen
Bitcoinsijoittajia – ja kryptosijoittajia ylipäätään – piristävä seikka tänä vuonna on se, että El Salvador päätti hyväksyä bitcoinin lailliseksi maksuvälineeksi. Tämä liike oli tehty osittain niiden ihmisten auttamiseksi, jotka työskentelevät ulkomailla ja lähettävät rahalähetyksiä kotimaahansa. Maa nojaakin voimakkaasti näihin ulkomailta saataviin rahoihin. Tämä päätös on kolmas opetus kryptomarkkinoille: osa valtioista saattaa tarjota positiivisia yllätyksiä investoijille ja tehdä kryptorahasta laillisen maksuvälineen. Tämä riippuu paljon myös valtioin sisäisestä taloudellisesta ja poliittisesta tilanteesta. Kannattaa siis pyrkiä seuraamaan eri maiden politiikkaa mahdollisimman laajalti, jotta voi pyrkiä ennakoimaan tulevia liikkeitä. Nyt kryptosijoittajat jännittävätkin, että seuraavatko muut maat El Salvadorin esimerkkiä. Se antaisi eväitä kryptojen uuteen nousuun.
Comments