ÄlypuhelimetOstoksia

Älypuhelimet 2021: koolla on kuin onkin väliä

0

Teknologian kehitys ei ole aina suoraviivaista. Ensimmäiset kasarin matkapuhelimet olivat tiiliskiven – tai pikemminkin usean tiiliskiven – kokoisia, eivätkä ne suinkaan sujahtaneet taskuun. 1990-luvun lopulla oltiin päästy muun muassa Nokian legendaarisen 5110:n myötä reilusti alle 200 gramman, eikä farkuntaskujen puhelinpullotus ollut enää koomista. Japanilainen Matsushita julkaisi ensimmäisen alle 100 grammaa painavan puhelimen jo vuonna 1996.

Muistatko vielä simpukat?

Ysärin lopulla myös pienet ja kevyet simpukkapuhelimet alkoivat nekin kasvattaa suosiotaan. Tätä nykyä simpukkaluureja ei enää juuri valmisteta. Toki esimerkiksi Galaxy Z Flip edustaa mallikkaasti modernia taittuvaa puhelinta, ja Nokialla on uusvanha 2720 Flip -mallinsa. Pääsuuntaus on kuitenkin iPhonen aikanaan aloittamassa palikkadesignissa, jossa kosketusnäyttö peittää koko tai miltei koko puhelimen etupuolen. Samalla pienet alle 100 gramman taskunpohjalle huomaamattomasti putoavat puhelimet ovat suurilta osinpoistuneet unholaan.

Eri kokoisia ja muotoisia puhelimia kaipaavan kuluttajan valinnan vara on ehkä rajoitetumpi kuin uuden vuosituhannen vaihteen molemmin puolin, mutta vaihtoehtoja kyllä on. Tässä artikkelissa esittelemme muutamia niistä. Ensin kuitenkin hieman pohdintaa puhelinten koon kehityksestä.

Miksi pienet puhelimet jäivät historiaan?

Puhelinten käyttötavat ja niiden rooli arjessa (älypuhelinten aikakausi) vaikuttivat osaltaan siihen, ettei pieniä matkapuhelimia enää juuri markkinoilta löydy. Pikkuluurit olivat sen aikakauden tuote, jolloin puhelin oli puheluihin käytetty laite – puheluita ryydittivät lähinnä tekstiviestit.

Kun sitten internet WAP-protokollan kautta löysi tiensä puhelimiin, puhelimista aukesi karsittuja tekstipohjaisia versioita www-sivuista ja muista verkkopalveluista. Kapasiteetiltaan rajalliset näytöt eivät toimineet hyvin yhteen yhä mutkikkaampien sivustojen kanssa. Isot värinäytöt sen sijaan mahdollistivat mobiilin internetin todellisen hyödyllisen käytön ja kehityksen. Pienet puhelimet merkitsevät pieniä näyttöjä, ja näille ei enää mobiilin internetin aikakaudelle ollut tilaa.

Samalla kun näyttöjen koko ja puhelinten suorituskyky alkoi kasvaa, alkoivat puhelimet tietenkin kuluttaa enemmän virtaa – mikä taas johti akkujen koon kasvuun. Tämänkään vuoksi ei pieniä puhelimia enää näy. 90-luvun lopun ja 00-luvun alun luurien akuilla ei montaa minuuttia nykyisiä puhelimia pyöritettäisi. Tämä on hyvä muistaa aina kun nostalgisoi entisaikoja tyyliin ”minun matopeli-nokialaiseni kesti kaksi viikkoa yhdellä latauksella”.

Mobiilipelaaminen on omalta osaltaan vaikuttanut siihen, etteivät kaikkein pienimmät puhelimet ja näytät ole kovassa huudossa. Voidaan sanoa, että älypuhelimet ovat pitkälti tappaneet Game Boyn kaltaisten käsikonsolien genren. Puhelimessa pelien kirjo on laaja: niissä pyörivät FIFA:t ja NBA:t, kasinopelit ja niiden kolikko- ja pöytäpelit, erilaiset puzzle-pelit kuten Candy Crush, kotimaista Angry Birdsia unohtamatta. Toisaalta myös vanhojen konsolien emulaattorit pyörivät nykyluureissa peleineen, ja onpa PC:n klassikkopelejäkin sovitettu iOS:lle ja Androidille. Pelaamisen kehityksestä olemme kirjoittaneet laajemmin täällä.

Nokia 225 4G – ah, niin kevyttä

HMD Globalin Nokia-brändin puhelimet ovat saaneet melko laajan hyväksynnän myös Nokia-puristien joukossa, eivätkä yhtiön modernit Android-puhelimet olekaan ollenkaan hassumpia tuotoksia. Yhtiö valmistaa kuitenkin täysveristen kosketusnäyttöpuhelinten ohella myös erilaisia numeronäppäimistöllä toimivia pikkupuhelimia, joista Nokia 225 4G lähtee noin 40 eurolla.

Puhelimella toimii Facebook ja WhatsApp, ja legendaarisen matopelin uusi versiokin on luurissa mukana. Kameran laatukaan ei ole tämän hintaluokan vempeleeksi mitenkään aivan älyttömän kehno, ja 1 150 mAh:n akku kestää päiväkaupalla. Parasta luurissa on sen paino, jolle eivät Applen tai Samsungin tuotteet pärjää: 90,1 grammaa! Jos kaipaat pois some-puhelinten maailmasta ja yksinkertaisemman elämän pariin, 225 voi olla kokeilemisen arvoinen.

BlackBerry KEY2 LE – kaipaatko vielä QWERTY-näppistä?

Aikanaan kiinteät QWERTY-näppäimistöt puhelimissa olivat kova sana, mutta kosketusnäytöt tappoivat tämän buumin melko nopeasti. Markkinoilta ei enää juuri löydy yrittäjiä tällä saralla – viimeisin laajalti julkaistu täysverisen näppiksen älypuhelin on BlackBerry KEY2 LE, joka näki päivänvalon vuoden 2018 lopulla.

156 gramman luurissa on 3 000 mAh:n akku, ja strategiset mitat ovat 150,3 x 71,8 x 8,4 mm. Adreno 509 -näytönohjain ja Qualcommin SDM636 Snapdragon 636 -prosessori eivät ole vielä auttamattoman vanhanaikaisia, joten jos tahtoo tavoitella erikoisuutta ja kaipaa täysveristä näppäimistöä, voi tätä puhelinta yrittää etsiä itselleen. Uutena miltei 800 dollaria kustantanut puhelin ei ollut mikään myyntimenestys vaikka arvostelut olivatkin positiivisia, ja nykyisin BlackBerry keskittyykin lähinnä tietoturvallisuustuotteisiin.

Samsung Galaxy Z Fold2 – taittuu, taittuu

Vuoden 2020 kesällä julkaistu Samsungin Galaxy Z Fold2 noteerattiin laajalti ja tämä 5G-puhelin saikin melkoista suitsutusta osakseen. Keskeltä kahtia taittuva puhelin edustaa nykypuhelinten ehkä edistyksellisintä designia ja tekniikkaa. Puhelimella voi käyttää auki taitettuna sovelluksia tablettitilassa, mutta jo kiinni olevanakin 6,2-tuumainen kansinäyttö riittää normaaliin käyttöön.

Miinuspuoli Z Fold2:ssa on, kuten edityksellisistä ominaisuuksista saattaa arvata, hinta. Uutena puhelin maksaa noin 2 000 euroa. Mitenkään kevyestä luurista ei todellakaan voida puhua, sillä painoa on peräti 282 grammaa. Miinuspuoleksi laskettakoon myös se, että puhelin ei virallisesti ole vedenkestävä.

Asus ZenFone 7 – kamera kääntyy

Asus ZenFone 7:n erottaa harmaasta massasta kääntyvä kolmen kameran moduuli, jonka avulla mobiilikuvaamiseen avautuu aivan uusia vaihtoehtoja. Lisäksi kuvaajaa hellitään ultralaajakuvakameralla ja kolminkertaisella optisella zoomilla. Paketin kruunaavat 6,67 tuuman näyttö ja Qualcomm SM8250 Snapdragon 865 -prosessori Adreno 650 -näytönohjaimella. 5G-puhelimen hinta ei ole pienimmästä päästä; vähän päälle 700 euroa uutena.

Mitä jatkossa?

Vuoden 2021 uusista puhelinjulkaisuista ei löydy mitään kovin järisyttävää designmielessä; nykypuhelimia tylsiksi ja toisiaan muistuttaviksi väittävät saavat varmasti lisää vettä myllyynsä. Oppo Find X2 Pro ja uusi Samsung Galaxy Z Fold3 lienevät jännittävämmästä päästä uutuuksia.

Tulevaisuudessa odotukset älypuhelinten suhteen liittyvät lähinnä akkukapasiteetin kasvamiseen ja todelliseen akkuteknologian läpimurtoon. Jää nähtäväksi, miten tämä tulee vaikuttamaan puhelinten muotoiluun.

5 laadukasta sovellusta, jotka auttavat muuttamaan puutarhan kauneudeksi

Previous article

Tuleeko videopelilaitteistolla varustetuista Teslan Model X:stä ja S:stä entistäkin houkuttelevampia potentiaalisille ostajille?

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.